Woordje van de groepsleider

Hallo, welkom op onze website. Zoals jullie kunnen zien heeft onze webmaster de website weer volledig bijgewerkt. Op deze website vindt u alles over de werking van onze groep. Neem een stoel, een drankje en een koekje ga op u gemak zitten en surf eens doorheen onze website, zo leert u kennis maken met onze groep. Hieronder zal de groepleiding een kort woordje vertellen over wie we zijn en wat we doen.

Logo scouts Sint PaulusWij zijn de scouts van Mol Sluis. We maken deel uit van een overkoepelende organisatie Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dit zal je wel bekend in de oren klinken, zeker als je het nieuws volgt. De scouts is sinds 2006 veranderd van naam, vroeger bekent als VVKSM (Vlaamse Vereniging van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen) en nu als Scouts en Gidsen Vlaanderen. Deze verandering van naam heeft te maken met het openstaan voor internationale doeleinden. Scouts is een jeugdbeweging voor iedereen, dus niet enkel voor katholieken.
Bij de scouts zijn betekent voor ons amusement. Kinderen moeten de kans krijgen om te spelen, nieuwe dingen te leren, nieuwe vrienden maken, zichzelf ontplooien en vooral plezier maken. Buiten een jeugdbeweging is er geen andere plaats waar kinderen in grote groepen kunnen spelen. Dit vinden wij belangrijk en daarom doen wij ons uiterste best om ze deze kans te bieden. Onze activiteiten gaan door op zondag van 14.00 u tot 17.00 u (van september tot juli) aan onze scoutslokalen in de Aardbemden, te Mol-Sluis. Hierbij staan meer dan 15 leiding klaar om er elke week weer een spetterende namiddag van te maken, waarbij je jezelf en anderen beter leert kennen en waarderen.

De kinderen worden opgesplitst in groepen (takken) naargelang hun leeftijd, deze takken vindt u op de website. De allerjongste komen terecht bij de kapoenen. Sinds 2007 is er een algemene verklaring gekomen tussen Scouts, Chiro en KLJ die een minimumleeftijd oplegt voor de leden. De minimumleeftijd bedraagt 6 jaar, dit is dus vanaf het eerste leerjaar. Hierop is slecht een uitzondering: Kinderen die één jaar te jong zijn, maar wel reeds in het eerste leerjaar van de lage school zitten.
Elke tak heeft hun eigen werking. De spelletjes worden tak per tak gespeeld, zo worden de spelletjes aangepast aan de leeftijd van de kinderen. We proberen ook het groepsgevoel te behouden en hiervoor zijn er activiteiten die over alle takken gespeeld worden (bv. schaatsen, kamp, …).

Dit allemaal verwezenlijken kost geld, daarom organiseren we elk jaar enkele activiteiten om onze algemene scoutskas wat bij te vullen.

  • Het scoutsjaar wordt ingezet met ‘den overgang’. Dit is een hele ceremonie met alle leden, leiding, foeriers, … Hier worden de takken voorgesteld en gaan de oudsten van elke tak over naar de volgende tak. Tijdens deze dag is er ook een groot mosselfeest.
  • Het eerste weekend van de paasvakantie wordt er steeds gedanst, gedronken en gefeest op onze jaarlijkse fuiven: ‘Back in Time’ een 30 + fuif op vrijdag en ‘Goera Rock’ een groeiend rock festival op zaterdag.
  • Daarnaast organiseert elke tak nog één of meerdere activiteit(en) om hun takkas wat te spekken: de kapoenen en wolven gaan driekoningen zingen, de jongverkenners houden een ‘carwash dag’, de verkenners een spaghettidag en de jins organiseren de kerstboomstook.

Iedereen is welkom op deze activiteiten, dus kom eens kijken en steun onze groep!!!

Wil je nog meer weten? Neem je muis ter hand en smurf eens door onze site.

Groetjes,
Dieter Van Craenendonck & Thomas Ruts